top of page

Word jij gek van de drukte in je hoofd? Zo neem jij de grip weer over.

Ik: ‘Het is hier een bende. Ik moet nu gaan opruimen.’ Ik: ‘Ik heb echt geen zin, ik ben zo moe.’ Ik: ‘Hoezo moe? Je hebt nog maar amper iets gedaan vandaag.’ Ik: ‘Ik weet niet hoe het komt maar ik voel gewoon dat ik wat rust nodig heb.’ Ik: ‘Weet je wie moe zijn? Ouders met jonge kinderen. Je hebt geen recht van spreken’


Misschien herken je het wel, aan de ene kant wil je dit, aan de andere kant denk je het tegenovergestelde. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb echt geen zin om naar het feestje te gaan, maar ik wil haar niet het gevoel geven dat ze niet belangrijk is voor mij.’ Wat doe je op zo’n moment? Grote kans dat je zonder dat je er bewust over na hebt gedacht al een keuze hebt gemaakt dat je sowieso wel gaat.


Welke keuze je op zo’n moment maakt is afhankelijk van de stem waar jij naar luistert. Je hebt namelijk, net als iedereen, een scala aan verschillende stemmen in je hoofd. Dit is heel normaal. Het levert pas problemen op als één van je stemmen de boventoon voert en zonder dat jij het in de gaten hebt bepaalt welke keuzes jij maakt.
Ik ben nou eenmaal zo

‘Ik ben nou eenmaal onzeker.’ ‘Ik ben een doorzetter’. ‘Ik ben gewoon perfectionistisch’. Dit zijn voorbeelden waarbij één van de stemmen in jou de overhand neemt.


In het boek Ik ken mijn ikken wordt dit helder omschreven door de vergelijking te maken van je persoonlijkheid als een bus vol ikken. Je verschillende ikken zijn de passagiers en jijzelf bent de buschauffeur. Je ikken hebben allemaal uiteenlopende ideeën over de manier waarop de bus bestuurd moet worden. Je Pleaser wil dat jij iedereen voorrang geeft, je Stresskip wil zo snel mogelijk op de plaats van bestemming zijn en je Levensgenieter wil vooral lol hebben tijdens de rit. Sommige ikken hebben de neiging het stuur in handen te nemen. Omdat dit zo vaak gebeurt, heb je het niet eens meer in de gaten. Misschien denk je inmiddels dat zij de chauffeur zijn.


Andere passagiers zitten daarentegen helemaal achter in de bus of zelfs in de kofferbak. Je ziet of hoort ze nauwelijks. Als ze een poging doen om zichzelf te laten horen, dan worden ze overschreeuwd door de ikken achter het stuur.


Hoe komen sommige ikken achter het stuur?

Welke ikken een plek vooraan in jouw bus bemachtigen wordt bepaald door de omgeving waarin je opgroeit. Bepaalde eigenschappen worden gewaardeerd of gestimuleerd, terwijl andere worden afgekeurd. Omdat jij als kind voor je overleving afhankelijk bent van de zorg en aandacht voor anderen, ga jij het gedrag vertonen dat het meest wenselijk is. De kanten die worden afgekeurd stop je in de kofferbak. Dit betekent echter niet dat ze ook echt weg zijn. Je hebt er alleen geen of nauwelijks contact meer mee.


Mijn harde werker

Ik groeide op in een ondernemersgezin. Mijn vader was gewend om ’s avonds door te werken en ook zaterdag was ‘werkendag’. Als hij niet aan het werk was dan was hij met mij of mijn zus op pad om te gaan paardrijden. Mijn moeder was ook een bezige bij. Ze deed de bedrijfsadministratie, zorgde voor mij en mijn zussen en hield het huishouden en onze grote tuin bij. Stilzitten kwam niet in hen woordenboek voor.


Toen ik een jaar of 16 was kwam ik op zaterdagmiddag bij een vriend thuis en zag zijn ouders op de bank zitten. Ik was meteen ongerust: ‘Gaat alles wel goed? Zijn ze ziek?’ Om er vervolgens achter te komen dat dit voor hen normaal was.


Al van jongs af kreeg ik het voorbeeld om hard te werken. Ondanks dat mijn ouders me helemaal vrij lieten, kreeg ik onbewust het gevoel dat ik meetelde als ik ook altijd maar bezig was. In mij ontwikkelde zich de Harde werker.


De positieve intentie van je ikken

Gedurende mijn leven heb ik veel baat gehad bij mijn Harde Werker. Ik heb een grote werkdrive, wat mijn collega’s kunnen waarderen. Ik maak iets af, ook als ik er eigenlijk geen zin in heb. Niet lukken is geen optie.


Net zoals mijn Harde werker hebben al je ikken een positieve intentie. Ze proberen je ergens tegen te beschermen. Mijn Harde werker probeert te voorkomen dat ik misluk en als gevolg daarvan buitengesloten wordt.


Het probleem van je ikken

Toch zit mijn Harde werker me soms ook in de weg. Als ik me moe voel of ziek ben, staat hij het niet zomaar toe dat ik ga lummelen. ‘Slapen kun je nog als je dood bent en ziek zijn is voor watjes.’ Mijn Harde werker streeft ook altijd naar een bepaald doel, waardoor het moeilijker is om te genieten in het hier en nu.


Het stuur overnemen

Als je dingen in je gedrag wilt veranderen hoef je niet je ikken de bus uit te sturen. Dat gaat ook niet. Wat je wel wil doen is zelf aan het stuur blijven en zelf kiezen naar welke ik je luistert.


De eerste stap om het stuur weer in handen te nemen is je bewust worden van de verschillende ikken die je in je hebt. Hierdoor zie je dat je niet de Perfectionist, de Harde Werker of de Onzekere bent, maar dat dit kanten zijn die je in je hebt. Ga beslist niet vechten tegen deze kanten, maar merk ze op als ze voorbij komen. Ze proberen je immers ergens tegen te beschermen. Ga vervolgens onderzoeken wat de tegenpool is van de ik die het meest aan het stuur zit. Welk eerste stapje kun je zetten om die een plaatsje voor in de bus te geven?


Leer je ikken kennen en neem het stuur weer over!

Wil jij meer rust in je hoofd? Plan dan nu een kennismakingsgesprek om te ontdekken wat coaching voor jou kan doen!

Comments


bottom of page