top of page

Niet anders denken, maar anders omgaan met het denken

Al bij het lezen van de inleiding van Time to ACT! was ik geïntrigeerd door de grondige theoretische basis die het boek biedt. Auteurs Gijs Jansen en Tim Batink introduceren Acceptance and Commitment Therapy (ACT) als een radicaal andere manier om met gedachten, emoties, lichamelijke sensaties en leefomstandigheden om te gaan.


Psychologische flexibiliteit ACT is een vorm van positieve psychologie die tot doel heeft om de psychologische flexibiliteit van mensen te vergroten. In tegenstelling tot Cognitieve Gedragstherapie richt ACT zich niet op het transformeren van de inhoud van gedachten, maar op de manier waarop iemand met die gedachten omgaat. Zoals de naam al zegt, gaat ACT om het observeren en de bereidheid tot ervaren (acceptatie) en over het actief handelen op basis van waarden (commitment).


Stap-voor-stap behandelprogramma In ieder hoofdstuk wordt één van de zes zuilen van ACT stap-voor-stap uitgewerkt. Elke hoofdstuk start met een theoretische introductie waarin de auteurs precies uitleggen wat je op welke manier kunt doen met je cliënt.

Het boek staat vol met oefeningen, metaforen en thuiswerkopdrachten en er zijn zelfs stukken tekst die letterlijk gebruikt kunnen worden in het gesprek met een cliënt. Om het toepassen in de praktijk nog makkelijker te maken, komen alle thema’s ook terug in voorbeeldvideo’s die op de website staan.


Time to ACT! biedt een sterke theoretische onderbouwing in toegankelijke en begrijpelijke taal en is tegelijkertijd een uitvoerig handboek om ACT in de praktijk te brengen. Of je nu nieuw bent in ACT of al bekend bent met de principes, met 442 bladzijden aan studiemateriaal is dit boek een bron van inspiratie voor coaches en therapeuten. It’s time to ACT!


Ben je nieuwsgierig geworden naar ACT? Als je dit boek via Youbedo bestelt draag je direct bij aan een mooiere wereld!

Comments


bottom of page