top of page

5 tips om je minder aan te trekken van de mening van anderen

De reden dat je niet doet wat je zo graag wilt is vaak omdat je bang bent voor de mening van anderen. Je hebt geen zin om naar dat feestje te gaan maar gaat toch uit angst dat anderen over je zullen oordelen als je afzegt. Of je wilt een andere baan maar bent bang dat je ouders dit stom vinden. Vaak weeg je de mening van anderen zwaarder dan je eigen mening. Dit maakt dat je niet jouw leven leidt, maar leeft naar de verwachtingen van anderen. Dit slurpt energie en maakt je niet gelukkig. In ieder geval niet op de lange termijn.

Op de korte termijn levert het je namelijk wel degelijk iets op. Door te doen wat anderen het meest wenselijk vinden probeer je te voorkomen dat je buiten de groep valt. Ook voorkomt het dat je moet dealen met ongemakkelijke gevoelens in jezelf omdat je een ander teleurstelt. Wat je je niet beseft is dat je hiermee jezelf keer op keer teleurstelt.


Tot een paar jaar terug was de verwachting van anderen leidend bij de keuzes die ik maakte. Iedere ochtend als ik mijn outfit uitkoos vroeg ik me af wie er iets op aan te merken zou hebben. Ook vertelde ik vaak niet dat ik plantaardig at, uit angst dat ze me dan niet meer zouden zien staan. En als ik dan eindelijk in een overleg alle moed had verzameld om mijn afwijkende mening te uiten, dan liep ik de rest van de dag te piekeren over wat anderen van me zouden denken.


Ik werd gek van mijn energie slurpende gedachten, maar dacht dat dit normaal was. Bijna iedereen had dit, toch? Tijdens een opleiding persoonlijk leiderschap leerde ik mezelf beter kennen, kreeg ik meer inzicht in het gedrag van anderen en begonnen de eerste kwartjes te vallen. Het kon ook anders! Dankzij al het innerlijk werk dat ik sindsdien heb gedaan kan ik nu zeggen dat ik (vaak) keuzes maak die bij mij passen en dat de stemmen van anderen naar de achtergrond zijn verdwenen.


Wil jij ook meer naar je eigen stem luisteren? Deze 5 tips helpen je!


1. Het is jouw invulling van wat een ander denkt

Jij denkt te weten wat een ander denkt. Maar is dit ook echt zo? Stel je ziet twee collega’s met elkaar fluisteren op het moment dat jij op het werk aankomt. Denk je dan: ze zullen het wel over mij hebben, omdat ze mijn haar raar vinden zitten. Of denk je: wat fijn dat ze zachtjes praten om anderen niet te storen. Er is niets verandert aan de situatie, maar je gevoel is compleet verschillend. Als je merkt dat je hierin vastloopt dan kun je jezelf afvragen: Weet ik zeker dat dit waar is? En welke andere mogelijke verklaringen zijn er?


2. Het zegt iets over de ander, niet over jou

Wat een ander tegen je zegt, zegt vooral iets over de ander. De ander projecteert als het ware zijn angsten, onzekerheden of behoeften op jou. Het zijn de dingen die hij of zij zelf (nog) niet onder ogen durft te komen. Zo was ik voorheen oordelend op mijn vriend als hij lui was of zei dat hij moe was. Ik werd dan geïrriteerd en verwijtend. Ik ging dan vol bombarie een klus doen die hij had kunnen doen. Uit stil protest. Pas later realiseerde ik me dat ik hier zo geïrriteerd door werd omdat het een behoefte was van mij om ook weleens wat rustiger aan te doen en te relaxen, ondanks dat er nog klusjes genoeg te doen waren. Mensen doen dit onbewust ook bij jou. Als iemand negatief reageert als jij een feestje afzegt, dan zou het zomaar kunnen dat die ander ook geen zin had in het feestje maar zichzelf niet de ruimte gunt om af te zeggen.


3. Ken jezelf en weet wat jij belangrijk vindt

Als jij niet weet waar je heen wilt dan zullen anderen je pad bepalen. Pas op het moment dat je weet wat jij wil en waar jij energie van krijgt, kun je keuzes maken die daarbij passen. Het zal je dan minder uitmaken wat anderen hiervan vinden, omdat je weet dat dit bij jou past. De energie die je anders verliest in het denken over wat anderen van je vinden zet je om in acties die je juist energie geven.


4. Laat jezelf zien en trek mensen aan die bij je passen

Als je jezelf aanpast aan de mening van anderen, zien zij niet wie jij echt bent. Ze weten niet hoe jij ergens over denkt en kunnen daar ook niet bij aansluiten. En door jezelf niet echt te laten zien trek je ook geen mensen aan die bij je passen. Je blijft jezelf omringen met mensen die een andere kijk hebben. Je komt hiermee ook in een vicieuze cirkel terecht. Hoe meer je geneigd bent om jezelf aan te passen, hoe verder je van jezelf af komt te staan en hoe meer je afhankelijk wordt van de bevestiging van anderen.


5. Wees mild voor jezelf

Als je geraakt wordt door wat een ander tegen je zegt, ben dan vooral mild voor jezelf. Vaak ben je geneigd om er door middel van onze zelfkritiek nog een schepje bovenop te gooien en de mening van de ander uit te vergroten. Het is meer helpend om voor jezelf te erkennen dat het je geraakt heeft en jezelf te troosten. Je kunt dit doen door op zo’n moment (in je hoofd) tegen jezelf te praten zoals je tegen een vriendin zou doen.


Trek je minder aan van anderen en maak keuzes voor jezelf!

Laat je niet langer tegenhouden door je angst voor de mening van anderen. Plan een gratis kennismakingsgesprek in en zorg dat je gaat doen waar JIJ blij van wordt!

Kommentare


bottom of page