top of page

Herontdek de liefde in jezelf


“Een spiritueel leven is geen kwestie van voorbijgaan aan pijn en lijden, maar juist het omarmen van pijn en lijden. Wanneer we ons lijden respecteren, wordt het veilig genoeg om de donkere hoekjes onder ogen te zien en ze in het licht te brengen”, aldus Gabrielle Bernstein. Dit vraagt dat we de muren die we hebben opgetrokken laten zakken, zodat de liefdevolle waarheid die diep binnen in ons allemaal zit weer tevoorschijn komt. In Happy Days loopt Gabrielle Bernstein naast ons om deze waarheid te herontdekken.


Trauma met een kleine t

Dit begint met het aankijken van de angst, trauma en patronen die ons afscheiden van liefde. Volgens de auteur zijn het vroege ervaringen die leiden tot op angst gebaseerde gedachten. Zij verwijst hiernaar als trauma met een grote t en met een kleine t. Niet alleen grote problemen als aanranding, mishandeling of natuurrampen (trauma met een grote t) maar ook heel beangstigende ervaringen als gepest worden, het verlies van een huisdier of seksuele intimidatie (trauma met een kleine t) zonderen ons af van de bron van liefde. Trauma blijft in ons systeem als het te pijnlijk is om op het moment zelf te ervaren of als we niet kunnen vechten of vluchten en manifesteert zich in ons lichaam en hersenen door onbewuste gevoelens.


Sociaal geaccepteerde verdoving

Om met die onbewuste gevoelens te kunnen leven ontwikkelen we copingmechanismen, oftewel manieren waarmee we onderliggende pijn verdoven. Vaak zijn deze manieren sociaal geaccepteerd of worden zelfs bewonderd, zoals overwerken, heel gezond leven of geobsedeerd sporten. Zo vluchten we voor emoties die welk moment getriggerd kunnen worden als we worden geconfronteerd met pijn uit het verleden. Gabrielle Bernstein moedigt de lezer, door middel van krachtgevende gebedjes en praktische oefeningen, aan om bewust te worden van deze patronen zodat je aan de heling kunt beginnen.


Te kwetsbaar

In de inleiding onthult Gabrielle Bernstein de waarheid over dit boek. Volgens haar uitgever maakte het een te kwetsbare indruk en toonde het niet haar ware kracht. Ik ben dankbaar dat de auteur door het schrijven van dit boek laat zien dat kwetsbaarheid juíst een kracht is. Tijdens het lezen voelde het alsof Gabrielle Bernstein naast me op de bank zat. De liefde van de kosmos, zoals zij dit zelf noemt, was voelbaar in ieder woord. Dit is zo’n boek wat je meer dan eens wilt lezen, vanwege de overvloed aan wijsheid die het biedt. Laat Gabrielle je vergezellen op jouw reis om angst af te leren en je te herinneren dat je liefde bent.


Benieuwd geworden naar dit boek? Door het te kopen bij Youbedo doe je een liefdevolle daad voor jezelf en anderen.

Comments


bottom of page