top of page

Geloof niet alles wat je denkt

Vinden we in onze moderne, Westerse maatschappij herkenning in de innerlijke reis van een boeddhistische bos-monnik? Het verhaal van Björn Natthiko Lindeblad laat ons zien dat het antwoord een volmondig ‘ja’ is. In Geloof niet alles wat je denkt neemt hij ons mee op zijn pad naar bewustwording en laat daarmee onze eigen binnenwereld niet onaangeroerd.


Gedachten zijn niet het probleem Björn geeft ons een open en kwetsbare inkijk in zijn gedachtewereld. Zelfs nadat hij 17 jaar als monnik had geleefd, bleven zijn gedachten spoken. Over mediteren zegt hij dan ook: “We denken dat het helemaal stil zal worden in onze bovenkamer. Dat gebeurt niet!” Wat we wel mogen leren, zo bepleit hij, is om een gedachte los te laten. Wij hebben de keuze of we gedachten geloven of niet.


Openstaan voor grotere wijsheid Zodra we ons niet meer identificeren met onze gedachten, ontstaat er ruimte voor een grotere wijsheid: de wijsheid van het moment. Als we hier toegang toe willen krijgen, moeten we een groot deel van onze overtuigingen loslaten en ons comfortabeler voelen bij het niet-weten. “Denken dat je iets weet is vaak een groot probleem. Weten dat je het niet weet is dat eigenlijk nooit”, aldus Björn.


Onzekerheid durven voelen Om de controle los te laten moet je de bijbehorende onzekerheid durven voelen. Het monnikenleven nodigt hier continue toe uit, doordat de monniken geen geld gebruiken, niet mogen beslissen wanneer en wat ze eten of in welk hutje ze zullen wonen. Voor de auteur leverde dit een groot geschenk op: vertrouwen hebben wanneer het leven onzeker wordt.


Dood als tegenovergestelde van de geboorte Er is maar één ding zeker in het leven, schrijft Björn, en dat is dat er een dag komt dat het afgelopen is. Als het einde van het boek nadert, worden we meegenomen in deze realiteit. “Ik zie de dood liever niet als het tegenovergestelde van het leven. Eerder als het tegenovergestelde van de geboorte”, zo eindigt Björn het boek.


Geloof niet alles wat je denkt is een meeslepend boek dat leest als een trein, waarbij het de lezer regelmatig uitnodigt aan de handrem te trekken om de betekenisvolle lessen binnen te laten komen. Björn’s verhaal neemt je mee op reis naar een leven vol compassie, kracht en nederigheid.


Ben je benieuwd geworden naar deze wijsheden? Als je het boek bestelt op Youbedo steun je een goed doel naar keuze.

Comments


bottom of page